Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013

Αποδελτίωση τουρκόφωνου και τουρκικού τύπου Ελληνικού ενδιαφέροντος.Το δελτίο το ΕΚΔΙΔΟΥΝ   τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ . www.tourkikanea.gr .
Επισήμανση : Ο όρος "τουρκικός" και τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται από τις παρακάτω εφημερίδες, όταν αναφέρονται σε κατοίκους της Θράκης μας, ΔΕΝ υιοθετούνται σε καμία περίπτωση από το παρόν blog. Ό ορθός όρος είναι "Έλληνας μουσουλμάνος". 

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Posted on Νοεμβρίου 13th, 2013

Άρχισαν απεργία πείνας μπροστά στο τουρκικό προξενείο !
kib
Ρωμιοί φοιτητές του ελληνοκυπριακού τομέα, άρχισαν απεργία πείνας μπροστά από το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης. Στην κίνηση της απεργίας πείνας που άρχισε από την Παγκύπρια Οργάνωση Φοιτητών Θεσσαλονίκης, γίνεται έκκληση και τους Έλληνες κατοίκους της Θεσσαλονίκη να την στηρίξουν.
karaiskosΗ απεργία πείνας που αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου απέναντι από το προξενείο της T.C. στην Θεσσαλονίκη, θα συνεχιστεί στις 15 Νοεμβρίου με διαβίβαση ανακοίνωσης προς το τουρκικό προξενείο. Την ίδια μέρα θα οργανωθεί εκδήλωση στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Αγίου Γρηγορίου. Στην εκδήλωση θα μετάσχει ως ομιλητής ο καθηγητής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Αντιφωνητής Κώστας Καραίσκος από την Κομοτηνή, ο οποίος αναμένεται να κάνει μια παρουσίαση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Μπιρλίκ, ο καθηγητής Καραίσκος στην παρουσίαση που θα κάνει, θα αναφερθεί αναλυτικά στις δραστηριότητες της Τουρκίας στον τουρκοκυπριακό τομέα και στην πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα στην Δυτική Θράκη.
karais 1Στο τέλος οι μετέχοντες στην εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γρηγορίου θα πορευτούνε σε διαδήλωση προς το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης.
Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται ο Κώστας Καραίσκος σε ομιλία του σε παλιότερη εκδήλωση.
Εφ. Μπιρλίκ 13/11/2013

 

 

 

ANAKOINΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Posted on Νοεμβρίου 13th, 2013

Ανακοίνωση από την Συμβουλευτική Επιτροπή για τον νόμο των 240 ιμάμηδων
dankur2Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δημοσίευσε μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του ¨νόμου των 240 ιμάμηδων¨.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής :
 ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Κομοτηνή 12 Νοεμβρίου 2013 
Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης συγκληθείσα στις 8 Νοεμβρίου 2013 αξιολόγησε ως εξής το θέμα των ¨διορισμένων ιμάμηδων¨.
Σύμφωνα με την νομική λογική, παγκοσμίως όλοι οι ιεροί χώροι των μεγάλων θρησκειών είναι ιεροί και έχουν πλεονεκτήματα ανέγγιχτα. Τα μέλη μιας θρησκείας ποτέ δεν επεμβαίνουν στους ιερούς χώρους μιας άλλης θρησκείας, δεν εμπλέκονται στα λατρευτικά καθήκοντα. Για αυτό τον λόγο η Ελλάδα από τότε που αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα το 1830 έως τώρα, σύμφωνα και με διεθνείς συνθήκες είχε αφήσει την διοίκηση των τζαμιών ως χώρων λατρείας και των εκπαιδευτικών φορέων των μουσουλμάνων, στην διοίκηση της μουσουλμανικής μειονότητας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις που υπάρχουν στο πρωτόκολλο του Λονδίνου (1830), στην συνθήκη της Κωνσταντινούπολης του 1881, στην Συνθήκη των Αθηνών του 1913 και στο Νο 3 πρωτόκολλο, στην συνθήκη των Σεβρών του 1920 και στην Συμφωνία Ειρήνης της Λοζάννης του 1923, τα τζαμιά στην Ελλάδα, αφέθηκαν υπό την πλήρη διοίκηση των μουσουλμάνων.
Αν και στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 28 του ελληνικού συντάγματος αναφέρεται πως όλες οι επικυρωμένες με νόμο διεθνείς συνθήκες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και είναι ανώτερες από όλους τους νόμους, η παρούσα κυβέρνηση έβγαλε νόμο με τον οποίο διορίζει ιμάμηδες στα τζαμιά μας, κάτι που αποτελεί μια άδικη επιβολή και μια δημόσια παραβίαση διεθνών συνθηκών που δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε.
Τα κράτη υπάρχουν για τους λαούς. Και οι νόμοι επιφέρουν ρυθμίσεις ώστε οι άνθρωποι σε εκείνη την χώρα να ζούνε πιο ευτυχισμένοι και γαλήνιοι.
Εμείς ως τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην Δυτική Θράκη, προσδοκούμε από την πατρίδα μας την Ελλάδα, οι ρυθμίσεις που κάνει και θα κάνει, να είναι πιο προχωρημένες, πιο σύγχρονες, πιο δημοκρατικές και το σημαντικότερο να παραμένουν στο πλαίσια των δοθέντων δικαιωμάτων και των συμφωνιών.
Κινούμενοι από αυτό το σημείο σχετικά με το θέμα που ενδιαφέρει άμεσα την μειονότητα μας καθώς αφορά το ευαίσθητο θέμα της πίστης μας, να αναφέρουμε πως ο καθορισμός και διορισμός αυτών που θα υπηρετήσουν στα ιερά τζαμιά μας, όπως και η ψήφιση νόμου και η εφαρμογή του δεν αποτελεί αίτημα της μειονότητας και η πατρίδα μας η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα για μια τέτοια ρύθμιση.
Κρίνουμε πως αυτά τα στοιχεία είναι κρίσιμο να τα ξέρει η κοινή γνώμη :
1. Η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ζητά από την πατρίδα της την Ελλάδα την εκλογή αυτών που θα διοικούν τους φορείς και τις οργανώσεις της και την εφαρμογή της δημοκρατίας. Ο διορισμός θρησκευτικών λειτουργών στα τζαμιά δεν αποτελεί αίτημα της μειονότητας.
2. Είναι ξεκάθαρο πως η νοοτροπία και η προσέγγιση τύπου ¨ο ισχυρός αποφασίζει και τελείωσε¨ δεν εξυπηρετεί την γαλήνη της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και της πατρίδας μας.
3. Παγκοσμίως η πλέον σημαντική ανθρώπινη αξία είναι να είναι κάποιος ενάρετος. Και ο πιο σημαντικός κανόνας του ενάρετου είναι να συμβαδίζουν τα λόγια με τις πράξεις. Η επιβολή μεσαιωνικών πρακτικών με λουστραρισμένα και καλλιτεχνικά λόγια αποτελεί λογική αυταρχικών καθεστώτων και αντιτίθεται στην δημοκρατία.
4. Στις περιπτώσεις που η πρόθεση είναι καθαρή και σταθερή, οι νόμοι που βγαίνουν είναι αντιληπτοί και η γραφή τους είναι απλή. Στον διαβόητο όμως νόμο με την επωνυμία ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨, όπως περιγράφεται ο νόμος προκαλεί σύγχυση και λες και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί μια κατάσταση. Παρά το ότι με επιμονή τονίζεται πως ο νόμος που βγήκε δεν σχετίζεται με ιμάμηδες και τζαμιά, η εφαρμογή του φαίνεται πως αφορά ιμάμηδες και τζαμιά.
5. Με λύπη μας βλέπουμε πως ακόμη και τα άτομα μέλη της μειονότητας που υπέγραψαν την σχετική σύμβαση, στην πλειοψηφία τους αγνοούν το τι ανέλαβαν και το υπό ποιες συνθήκες θα εργαστούνε.
6. Η στροφή από αυτό το λάθος είναι πιο πολύτιμη και σωστή από την συνέχιση του. Η δέουσα αξιολόγηση των γεγονότων από την σκοπιά που πρέπει, η μη εγκατάλειψη της συνεννόησης, το να μην στεναχωρούμε τους θρησκευτικούς μας αδερφούς, το να μην θέτουμε την κοινότητα ενάντια μας, και το να μην συνάπτουμε σχέσεις για τις οποίες θα είμαστε αναπολόγητοι, αποτελούν θέματα τα οποία πρέπει να προσέξουμε.
7 Οι διαχειριστικές επιτροπές και τα άτομα που έχουν λόγο, πρέπει να αποφύγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά που θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή του νόμου, και είναι σημαντικό να μην λαμβάνεται απόφαση δίχως διαβούλευση.
8- Τέλος επιθυμούμε ο τουρκο-μουσουλμανικός λαός της Δυτικής Θράκης να ξέρει καλά πως εμείς ως Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης δεν αποδεχόμαστε καθόλου αυτόν τον νόμο και την εφαρμογή του. Επιθυμούμε να αναφέρουμε πως μέσα στα πλαίσια των νόμων και στην κατεύθυνση των ευαισθησιών των θρησκευτικών μας λειτουργών και του κόσμου μας, θα κάνουμε μέχρι το τέλος χρήση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
Με σεβασμό
B.T.T.A.D.K.
 Eφ.Γκιουντέμ 12/11/2013

 

 

ΜΙΑ ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΠΡΑΞΗ

Posted on Νοεμβρίου 13th, 2013

Kατέδωσαν τον εαυτό τους
page_beraber-yasayan-ogrenci-cift-kendini-ihbar-etti_704339688Η Γκαμζέ Σελτσούκ και ο Αλή Χαϊντάρ που μένουν στο ίδιο σπίτι ως φοιτητές ¨κορίτσι-αγόρι¨, πήγαν σήμερα στα δικαστήρια Σμύρνης και κατέδωσαν τον εαυτό τους.
Οι νέοι προσήλθαν στο δικαστήριο μετά το μεσημέρι και ανέφεραν πως μετά από τις δηλώσεις της πολιτικής εξουσίας και αρμοδίων πως η συμβίωση κοριτσιού-αγοριού στο ίδιο σπίτι είναι αδίκημα, αποφάσισαν εάν υπάρχει κάποιο αδίκημα να καταγγείλουν τους εαυτούς τους.
Οι νέοι υπέβαλαν την αίτηση τους στην εισαγγελία μέσω δικηγόρου και ακολούθως μπροστά στο δικαστήριο έκαναν δηλώσεις. Η Γκαμζέ Σελτσούκ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Ερντογάν στην ομιλία που έκανε στις 4 Νοεμβριου ανέφερε πως το να μένουν στο ίδιο σπίτι αγόρι-κορίτσι αποτελεί παραβίαση του συντάγματος, και είπε πως ¨Εμείς δεν πιστεύουμε πως αυτό αποτελεί παραβίαση του συντάγματος. Το ΑΚΡ επιτίθεται στην κοινωνία της Τουρκίας και στις αξίες του διαφωτισμού………. Το ΑΚΡ με αυτό του το μέτρο ασκεί μισογυνισμό, επιχειρεί να θέσει διακρίσεις για την γυναίκα μέσα στην κοινωνία. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδείξουμε πως εμείς δεν θα το επιτρέψουμε¨
Ο Αλή Χαϊντάρ Τεμέλ ανέφερε πως ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν σκεφτεί πως το να μένουν μαζί αγόρι-κορίτσι θα μπορούσε να αποτελεί αδίκημα και είπε : ¨ Μήπως εμείς τώρα πρέπει να αισθανόμαστε ένοχοι ; Πιστεύαμε πως ο πρωθυπουργός με αυτήν του τη δήλωση έπεσε σε μια κωμική κατάσταση. Την ώρα που με συνεχείς επεμβάσεις μας λέει πως πρέπει να ζούμε στις συνοικίες και στον δρόμο και πότε πρέπει να πίνουμε αλκοόλ, ξεπερνά ακόμη και αυτά τα όρια. Έφτασε να επεμβαίνει και στο πως θα ζούμε μέσα στο σπίτι μας¨.
Η Οζλέμ Ονγκιορού-δικηγόρος των νέων ανέφερε πως ως νομικός κρίνει πως η εν λόγω πρακτική δε υπάρχει ούτε στο σύνταγμα, ούτε στους νόμους και είπε πως ¨Έτσι ήξερα μέχρι σήμερα. Η καταγγελία αυτή στο τέλος θα μας δείξει νομικά τι ισχύει. Και θα διαφωτίσει και τον κόσμο μας και εμάς ως νομικούς¨.
Εφ. Εβρενσέλ 12/11/2013
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Posted on Νοεμβρίου 13th, 2013
Κλιμακώνεται ή ένταση με την στρατιωτική παρενόχληση στο Αιγαίο
Αυτή τη φορά οι Τ.Ε.Δ. απάντησαν στην παρενόχληση από το ελληνικό μαχητικό με ελικόπτερα.
page_egede-askeri-taciz-gerginligi-yukseliyor_103635807Όταν σκάφη του ελληνικού λιμενικού παρενόχλησαν τουρκικά αλιευτικά που ψάρευαν στα ανοιχτά του Γκιουμουσλούκ ανάμεσα στα Ίμια και στο νησί Τσαβούς και εμπορικό πλοίο που έπλεε στα διεθνή ύδατα, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Τ.Ε.Δ.)επενέβησαν με 5 ελικόπτερα. Σκάφη του ελληνικoύ λιμενικoύ που ήρθαν από τα ελληνικά νησιά Λέρο και Κάλυμνο παρενόχλησαν Τούρκους ψαράδες που στην περιοχή ανάμεσα στο Ίμια (4,5 μίλια ανοιχτά) και στο νησί Τσαβούς (δύο μίλια ανοιχτά). Κάποιοι ψαράδες επέστρεψαν στα λιμάνια Γκιουμουσλούκ και Τουργκούτρεϊς.Τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού λίγο αργότερα άρχισαν να παρενοχλούν τουρκικά εμπορικά πλοία που έπλεαν σε διεθνή ύδατα. Μετά από αυτό απογειώθηκαν από την στρατιωτική βάση στο Ιμσίκ 5 ελικόπτερα των Τ.Ε.Δ. τα οποία ήρθαν στην περιοχή και άρχισαν να πετάνε πάνω από τα ελληνικά σκάφη του λιμενικού. Τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού αποσύρθηκαν στην Κάλυμνο. Και τα ελικόπτερα των Τ.Ε.Δ. επέστρεψαν.
Γύρω στις 16:30 μαζί με τα σκάφη του λιμενικού έφθασε και ένα πολεμικό πλοίο από την Λέρο το οποίο συνέχισε να παρενοχλεί τουρκικά εμπορικά σκάφη που έπλεαν σε διεθνή ύδατα.
Τ24com.tr 12/11/2013
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΤΟ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗΤΙΚΑ !

Posted on Νοεμβρίου 13th, 2013

To ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για βομβαρδισμούς χωριών
aihm-koy-bombardimaninda-turkiyeyi-mahkum-etti2ee254e03ae536ceb9e6Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για το περιστατικό κατά το οποίο μαχητικά αεροπλάνα των Τ.Ε.Δ. βομβάρδισαν τα χωριά Κουσκονάρ και Κοτσάγιλί του νομού Σιρνάκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 41 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία θα πληρώσει 2 εκ. 305 χιλιάδες ευρώ αποζημίωση στα θύματα, συν 5.700 ευρώ δικαστική αποζημίωση.
…………
Το ΕΔΑΔ στην σημερινή του συνεδρίαση έκρινε πως η Τουρκία παραβίασε τα άρθρα 2,3,38 και 46 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την ληφθείσα απόφαση η Τουρκία θα πληρώσει στους 38 ενάγοντες συνολικά αποζημίωση 2 εκ. 305 χιλιάδες ευρώ, συν 5.700 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
 ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ;
Στις 26 Μαρτίου 1994 μαχητικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το χωριό Κοτσάγιλί του Σιρνάκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων, μεταξύ των οποίων μωρά που ήταν στην κούνια και έγκυες γυναίκες. Την ‘ίδια μέρα βομβαρδίστηκε και το χωριό Κουσκονάρ κοντά στην πόλη του Σιρνάκ και 26 πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Μετά από τα περιστατικά, οι κρατικοί αρμόδιοι έλεγαν πως ο βομβαρδισμός έγινε από το ΠΚΚ, ενώ οι χωρικοί είχαν αναφέρει πως ο βομβαρδισμός έγινε από μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, και είχαν πάει την υπόθεση στο ΕΔΑΔ.
Εβρενσέλ 12/11/2013
 Σχ : Όταν παλιότερα γράφαμε για την Τουρκία ως κράτος-δολοφόνος αυτά εννοούσαμε, αλλά τότε ήμασταν ¨ακραίοι¨… 

 

 

ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΚΑΤA ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ

Posted on Νοεμβρίου 12th, 2013
Επίθεση με όπλα και ξύλα στους χωρικούς που αντιστέκονται ενάντια στο HES

ahmetlerde-hese-direnen-koylulere-silahli-saldirid75c7e067d94c2ddfbe3Aναφέρεται πως άνθρωποι που μεταφέρθηκαν από την Σανλιούρφα στο χωριό Αχμετλέρ του Μάναβγκατ, κρατώντας όπλα και ξύλα επιτέθηκαν στους χωρικούς που επί μέρες αντιστέκονται ενάντια στην εταιρία που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το HES (υδροηλεκτρικός σταθμός). Έγινε γνωστό πως η στρατοχωροφυλακή προσπάθησε να τους εμποδίσει αλλά δεν μπόρεσε.
Αναφέρεται μάλιστα πως η στρατοχωροφυλακή όντας ανεπαρκής δεν επενέβη στα άτομα που φέρεται να πυροβόλησαν κατά των χωρικών. Μιλήσαμε σχετικά με το περιστατικό με τον Μεχμέτ Καρά από το χωριό Αχμετλέρ, ο οποίος μας είπε πως ¨Φίλος από το σημείο της αντίστασης μου είπε πως « Συνεχώς πυροβολούν με τα όπλα, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε, καταφύγαμε σε μια γωνία¨, μου περιέγραψε τον φόβο που βιώνουν και μου είπε πως αναγκάζεται να κλείσει το τηλέφωνο¨.
Χωρικοί που μίλησαν με τον διοικητή της στρατοχωροφυλακής, έμαθαν πως ζητήθηκαν ενισχύσεις για λόγους ασφαλείας.
 Haber.sol.org 12/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου