Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Ο Τράμπ θεωρεί τη Μέση Ανατολή ως μία περιοχή «άμμου, θανάτου και πετρελαίου το οποίο η Αμερική δεν κλέβει αλλά θα έπρεπε».


Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.

Η Τουρκία πρόκειται να εισβάλει στο τμήμα της Συρίας στο οποίο οι ΗΠΑ βρίσκονται για να πολεμήσουν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Όμως η Τουρκία θα εισβάλλει για να καταστρέψει τις κουρδικές δυνάμεις των YPG, τις οποίες οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για να νικήσουν το ISIS, καθότι η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκρατική ομάδα. Και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald J. Trump, προφανώς δεν βλέπει τίποτε κακό με αυτό!!!

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, δείχνει σαν να γράφτηκε από κάποιον που δεν θέλει να κάνει απολύτως τίποτα με ένα κομμάτι του κόσμου, όπως η τόσο ταλαιπωρημένη Μέση Ανατολή, και δεν νοιάζει αν ολόκληρη η περιοχή πάρει φωτιά.

Η κίνηση ήρθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Trump με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan. Η απόφαση του Trump ήταν να επιτραπεί από τις ΗΠΑ σε έναν Νατοϊκό τους σύμμαχο, την Τουρκία, να εισβάλει σε ένα de facto αμερικανικό προτεκτοράτο, μια εισβολή που έχει παραταθεί πολύ και έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καταστρέψει έναν κρίσιμο σύμμαχο των ΗΠΑ, τους Κούρδους.


Από το 2014, το Πεντάγωνο βασίστηκε δυσανάλογα σε μία ομάδα ενόπλων κουρδικών ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με το τουρκικό κράτος για πάνω από 40 χρόνια. Η Άγκυρα δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο προτιμώμενος «πολιορκητικός κριός» της Αμερικής εναντίον του ISIS, έχει μακρά ιστορία εχθρικών ενεργειών σε τουρκικές βάσεις, αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις του τουρκικού στρατού.

Πριν από την άνοδο του ISIS, οι ΗΠΑ συμφωνούσαν ακόμη και με την εκτίμηση της Τουρκίας για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα το γνωστό PKK ότι πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση. Όταν όμως η Μοσούλη έπεσε στα χέρια του ISIS, οι ΗΠΑ έψαξαν να βρουν τοπικές αξιόμαχες συμμαχικές δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να πολεμήσουν αποτελεσματικά τον ISIS στα επιχειρησιακά τους κέντρα και στις απομακρυσμένες περιοχές της Συρίας.

Αρχικά, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αξιοποιήσουν διάφορα τμήματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού για το έργο αυτό, αλλά δυστυχώς αυτό αποδείχτηκε λάθος, κυρίως επειδή οι Αραβικές ανταρτικές ομάδες ήθελαν να ανατρέψουν το καθεστώς Assad  και όχι να ενεργήσουν ως ξένη λεγεώνα ανατολικά του Ευφράτη. Το Πεντάγωνο διαπίστωσε σύντομα ότι η πιο ικανή και αξιόπιστη δύναμη ήταν η Yekîneyên Parastina Gel (YPG) Μονάδα Προστασίας του Λαού, η συριακή «θυγατρική» του PKK, η οποία βρισκόταν υπό υπαρξιακή απειλή από την επίθεση του ISIS και η οποία είδε την παρουσία της μοναδικής υπερδύναμης στον κόσμο, τις ΗΠΑ, ως μία μοναδική ευκαιρία να επιτύχει τους στόχους για την δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Κάτω από τα φτερά των F-18, οι δυνάμεις του YPG εξαπλώθηκαν σε ένα τεράστιο τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας, ενεργώντας ως γενίτσαροι της αποστολής αντί-ISIS της Αμερικής. Οι Κούρδοι του γνωστού ως "Rojava", ή του Συριακού Κουρδιστάν, ασχολήθηκαν έτσι με την άσκηση εθνικής οικοδόμησης στα ερείπια του ISIS.

Αυτό έχει προκαλέσει αδιέξοδο στην Τουρκία και για το λόγο αυτό έχει προβεί μέχρι τώρα σε επιδρομές σε περιοχές της βόρειας Συρίας, δυτικά του Ευφράτη, όπως στην Afrin, για να εκδιώξει τις δυνάμεις του YPG και να δημιουργήσει τη δική της ζώνη προστασίας στα σύνορα της με τη Συρία.

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν αναγνωρίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και προσπάθησαν να τις κατευνάσουν προσφέροντας λύσεις όπως οι κοινοί μηχανισμοί περιπολίας, «ασφαλείς ζώνες» και επιμόνως αλλά ματαίως διαβεβαίωναν τους τούρκους ότι οι νέες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η ομπρέλα κάτω από την οποία λειτουργεί το YPG, ελέγχονται από τοπικούς αραβικούς μαχητές και όχι από Κούρδους.

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής τρία τινά είναι ενδεχόμενο να συμβούν :

#        Το πρώτο είναι ότι οι δυνάμεις του YPG νότια της γραμμής εισβολής θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους για να ενισχύσουν τους συντρόφους τους προς τα βόρεια, αφήνοντας έτσι ακάλυπτες τις περιοχές  Raqqa και Deir Ezzor στην επιστροφή του ISIS.

#        Το δεύτερο είναι, οι Κούρδοι με την απουσία της αεροπορικής υποστήριξης, να ηττηθούν και η Τουρκία να προβεί σε εθνοκάθαρση των εδαφών που θα καταλαμβάνει από τον YPG.

#        Το τρίτο πράγμα που θα συμβεί είναι και το πιο ανησυχητικό. Για χρόνια, ο ISIS παρακολουθεί την εξάρτηση της Αμερικής από το YPG / PKK το οποίο εκνευρίζει την Τουρκία, τη χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Έξυπνα επένδυε σε αυτή την ένταση και διεξήγαγε τρομοκρατικές ενέργειες εντός της Τουρκίας επωφελούμενοι από το ότι γνώριζαν πολύ καλά ότι ο Ερντογάν θα κατηγορούσε τους Κούρδους του ΡΚΚ, κάτι το οποίο έκανε πολλές φορές.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία τήρησε και τηρεί μια πολιτική του «δεν βλέπω κάτι κακό», όσον αφορά τον ISIS, καθώς το έδαφος της έγινε χώρος εξαγωγής τζιχάντ, για να μην αναφέρουμε την εφεδρική βάση επιχειρήσεων για πολλούς πράκτορες της Amniyat του ISIS οι οποίοι απεστάλησαν στη Συρία και στη Δυτική Ευρώπη.

Και όσο το αναπόφευκτο μακελειό παραμένει στη γειτονιά μας, μπορούμε λογικά να είμαστε σίγουροι ότι ο Donald Trump δεν θα νοιαστεί ή θα το μεταχειριστεί ως την τελευταία εκδήλωση μιας τοπικής παθολογίας, και όχι ως ένα αβίαστο σφάλμα της πολιτικής κακού σχεδιασμού των ΗΠΑ.
Η Μέση Ανατολή εκτός από τα μέρη που δεν κατασκευάζει γήπεδα γκολφ και ξενοδοχεία, ο Trump τα θεωρεί ένα μέρος άμμου, θανάτου και πετρελαίου που η Αμερική δεν κλέβει αλλά πρέπει.

Η παράλογη κίνηση του Trump να δώσει το πράσινο φως στην εισβολή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία,  θα καταστρέψει τους κούρδους συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή και θα δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής του ISIS στην Συρία. Ακόμη περισσότερο θα προβληματίσει και όλους τους υπόλοιπους συμμάχους για την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (info@antoniosvasileiou.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου