Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Το Ιράν προκαλεί τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να αυξάνει και πάλι η παρουσία των στη Μέση Ανατολή μετά τον πόλεμο του κόλπου.


Γράφει ο Αντγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορίσει τον μεγάλο ανταγωνισμό ισχύος ως την ύψιστη προτεραιότητα των και επιχειρούν να ανακατευθύνουν τους στρατιωτικούς πόρους των προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της Ρωσίας και της Κίνας. Ωστόσο, διάφορες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης αυξανόμενης έντασης με το Ιράν, θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν την ικανότητα της Ουάσιγκτον να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική μεταστροφή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έστειλαν μια ακόμη στρατιωτική δύναμη στον Περσικό Κόλπο μετά την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στη Σαουδική Αραβία. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει μια συστοιχία (πυροβολαρχία) πυραυλικής άμυνας Patriot και τέσσερα συστήματα ραντάρ Sentinel μαζί με επιπλέον 200 άτομα για τη λειτουργία του εξοπλισμού.  Συγκεκριμένα, οι μονάδες ραντάρ έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν απειλές χαμηλού κινδύνου, όπως οι πύραυλοι Cruise και τα μη επανδρομένα αεροσκάφη αυτοκτονίας τα οποία οι Ιρανοί φέρεται να χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο αμερικανικός στρατός έχει επίσης θέσει δύο ακόμη συστοιχίες Patriot , καθώς και μια συστοιχία του συστήματος αντί-βαλλιστικών πυραύλων Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), σε ετοιμότητα για γρήγορη ανάπτυξη, αν απαιτηθεί.


 Μετά από την εξαγγελθείσα απόσυρση από το Joint Comprehensive Plan of Action (Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη στις 14 Ιουλίου 2015 στη Βιέννη), οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να εντείνουν την εκστρατεία κυρώσεων κατά του Ιράν. Αυτό οδήγησε την Τεχεράνη σε αύξηση της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης του τελευταίου χτυπήματος εναντίον ενός από τους πλησιέστερους περιφερειακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, τη Σαουδική Αραβία.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μη δείχνουν σημάδια ότι θα ελαττώσουν τις ενέργειες πίεσης, η κατάσταση με το Ιράν εξακολουθεί να απέχει πολύ από το να λυθεί. 

Έτσι, υπάρχει πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν ακόμη περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή, σε περίπτωση που λάβει χώρα ακόμη άλλη μία επιθετική ενέργεια από την Ιράν. Πράγματι, η Ουάσιγκτον έχει ήδη συστοιχίες πυραύλων σε ετοιμότητα για την ανάπτυξη των στον Περσικό Κόλπο για ένα τέτοιο σενάριο.

Η κλιμάκωση της εντάσεως με το Ιράν θα αποτρέψει την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακατευθύνουν τα στρατιωτικά τους μέσα προς τις νέες απειλές που εμφανίζονται από την Κίνα και τη Ρωσία.

Η ανάπτυξη αυτών των πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων αποτελεί μια σημαντική μετατόπιση από τις προηγούμενες προσπάθειες των ΗΠΑ για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας της στη Μέση Ανατολή και να εστιάσει την προσοχή της στις απειλές που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα στα θέατρα της Ευρώπης και της Ασίας-Ειρηνικού. Τον Οκτώβριο του 2018, για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον απέσυρε τέσσερις συστοιχίες Patriot από την περιοχή, του ιδίου τύπου με αυτές που τώρα τοποθετούνται ξανά λόγω της αυξανόμενης έντασης με την Τεχεράνη. Ως παγκόσμιος ηγέτης με παρουσία σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων και εναντίον πολυάριθμων απειλών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την εξισορρόπηση των διαφόρων παγκόσμιων συμφερόντων τους, ενώ παράλληλα θα διοχετεύουν επαρκείς δυνάμεις στο πεδίο των μεγάλων ανταγωνιστών τους, το Πεκίνο και τη Μόσχα.

Μετά την κατάρριψη του στρατηγικού Drone των ΗΠΑ από ιρανικό πύραυλο, τον περασμένο Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι στέλνουν στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά από το 2003, μαζί με συστήματα αεροπορικής άμυνας και πρόσθετα μαχητικά αεροσκάφη. Ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ παραμένει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου από την αρχή του έτους.



* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (info@antoniosvasileiou.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου