Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Οι απώλειες και το μέλλον των τουρκικών επιχειρήσεων.

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.
Ο αυξημένος αριθμός απωλειών που υπέστη ο τουρκικός στρατός τους τελευταίους μήνες σε τρία μέτωπα που έχει εμπλακεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εσωτερική αντίθεση των πολιτικών δυνάμεων και των λαϊκών στρωμάτων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε περιοχές εκτός των συνόρων της.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι απώλειες τούρκων στρατιωτικών που έλαβαν χώρα στις επιχειρήσεις στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιρακινό Κουρδιστάν όπου αναπτύχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, σημείωσαν σημαντική αύξηση.
Δεδομένης της προφανούς αποστροφής της Τουρκίας στις αυξανόμενες απώλειες, ο αριθμός των θανάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εγχώρια αντίθεση στις ολοένα και πιο επικίνδυνες βλέψεις της Άγκυρας πέρα ​​από τα σύνορα της.


 ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΡΙΑΣ
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Τουρκία έχασε περισσότερους από 60 στρατιώτες στη Συρία, από τους οποίους 34 σε μία και μόνο αεροπορική επιδρομή της Ρώσο – Συριακή συμμαχίας στις 27 Φεβρουαρίου. Σε απάντηση αυτών των απωλειών, ο τουρκικός στρατός  ξεκίνησε την επιχείρηση «Spring Shield» κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας, προκαλώντας μεγάλες απώλειες μέχρι την υπογραφή της προσωρινής κατάπαυσης πυρός που έλαβε χώρα στις 5 Μαρτίου μεταξύ της Τουρκίας και της συμμάχου της Συρίας Ρωσίας.
Η αεροπορική επιδρομή της 27ης Φεβρουαρίου επεσήμανε την επισφαλή θέση των Τουρκικών στρατευμάτων στο Idlib. Επιπλέον, παρά την υποστήριξη και εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων πληρεξούσιων Σύριων ανταρτών και ισλαμιστών, η μαχητική τους ετοιμότητα βρέθηκε να υστερεί. Οι πληρεξούσιοι αυτοί έχασαν τη στρατηγικά σημαντική πόλη του Saraqeb από τις δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης.

ΜΕΤΩΠΟ ΛΙΒΥΗΣ
Η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη αυξήθηκε στις αρχές του 2020, όταν η Άγκυρα ανέπτυξε στρατεύματα για να βοηθήσει τον σύμμαχο της Fayez al-Sarraj, πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στον αγώνα της εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Khalifa Haftar, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019. Αν και τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη δεν φαίνεται να συμμετέχουν σε άμεση μάχη, η Τουρκία υπέστη τα πρώτα της θύματα στη Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχασε «μερικούς μάρτυρες» στη Λιβύη. Το LNA, εν τω μεταξύ, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 16 τούρκους στρατιωτικούς.
Αν οι μάχες στη Λιβύη ενταθούν, η Τουρκία ίσως χρειαστεί να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα και μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα η Άγκυρα να εισχωρήσει βαθύτερα στο έδαφος της Λιβύης και να θέσει έτσι τα στρατεύματά της σε έτι περαιτέρω κίνδυνο με τις απώλειες να αυξάνουν δραματικά.

ΜΕΤΩΠΟ ΙΡΑΚ
Από το 2018, ο τουρκικός στρατός διεύρυνε και επέκτεινε τις επιθέσεις του κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην περιοχή του Ιρακινού  Κουρδιστάν. Η επιχείρηση «Operation Claw» η οποία άρχισε στα τέλη Μαΐου του 2019, έχει γίνει η μεγαλύτερη μακρόχρονη εκστρατεία κατά του PKK του τουρκικού στρατού στο ιρακινό Κουρδιστάν μέχρι σήμερα.
Από τότε που άρχισε η επιχείρηση, η Τουρκία έχασε τουλάχιστον 16 στρατιώτες. Τον Μάρτιο, δύο Τούρκοι στρατιώτες επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν από βλήμα όλμου του PKK.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Έτσι καθώς η Τουρκία αναπτύσσει όλο και περισσότερο τα στρατεύματα της σε ξένα πεδία μάχης, αναπόφευκτα θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες και ως εκ τούτου, η Άγκυρα μπορεί να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσει τη συνεχή υποστήριξη του τουρκικού λαού για αυτές τις εκτός συνόρων  εκστρατείες, έχοντας επίγνωση του αυξανόμενου αριθμού των φέρετρων που φτάνουν στην πατρίδα τους.
Η χαριστική βολή για τις επιδιώξεις του καθεστώτος Erdogan  θα ήταν να ανοίξει θερμό μέτωπο με την Ελλάδα, όπου εκεί οι απώλειες του θα είναι εφιαλτικές για τον ίδιο και το λαό του.
* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου