Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Στο ράφι το θέμα των S-400 Τουρκίας λόγω κορωνοϊού;


Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.
Τα σχέδια της Τουρκίας για μετάβαση στο ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400 έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας COVID-19, πλην όμως η Άγκυρα φαίνεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υλοποιήσει την απόφαση ενεργοποίησης των συστημάτων αυτών, η οποία απειλεί την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις και σε πρώτη φάση απέβαλε πέρυσι την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής και προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, όταν η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες stealth  του νέου αυτού μαχητικού αεροσκάφους.
Το 2019 η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει σε λειτουργία τα ρωσικά αυτά πυραυλικά αμυντικά συστήματα τον Απρίλιο 2020. Ανώτερος τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πρόσφατα στο Reuters  ότι : «Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε στην απόφαση μας να ενεργοποιήσουμε τους S-400, αλλά λόγω του COVID-19 το σχέδιο μας για την ενεργοποίηση τους τον Απρίλιο του 2020 θα καθυστερήσει».

Η πανδημία coronavirus έχει εστιάσει τις τουρκικές προσπάθειες στην καταπολέμηση της πανδημίας, επειδή η ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας, κινδυνεύει με κατάρρευση από τις επιπτώσεις του COVID-19. Η εκτίμηση είναι ότι μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες πριν ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα S-400 και αφού πρώτα επιλυθούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα. Ακόμη υπάρχει η Δαμόκλειος σπάθη των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Οι χώρες που αγοράζουν μεγάλα οπλικά συστήματα όπως οι S-400 από τη Ρωσία, διατρέχουν τον κίνδυνο κυρώσεων των ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) επειδή θεωρείται ότι συνεργάζονται με αντιπάλους των. Η καθυστέρηση αυτή στην ανάπτυξη των S-400, θα δώσει στην Άγκυρα περισσότερο χρόνο για να εξετάσει την επόμενη κίνηση της.
Το οικονομικό σοκ από τις κυρώσεις θα είναι τέτοιο που η Τουρκία δεν θα αποφύγει την προσφυγή σε κάποιο είδος εξωτερικής χρηματοδότησης όπως π.χ. το ΔΝΤ. Εάν και όταν έρθει η ώρα της ενεργοποίησης, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να παρακάμψει μόνιμα το θέμα των S-400 και να τους θέσει σε .. «χειμερία νάρκη».
Είναι τελικά απορίας άξιο πως η ηγεσία της τουρκίας σπατάλησε προσφάτως αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια των S-400, των τριών γεωτρυπάνων και των ερευνητικών σκαφών, τα οποία μέχρι σήμερα είτε δεν μπορεί να τα ενεργοποιήσει είτε τα χρησιμοποιεί απλά για το θεαθήναι και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν με τις απερίσκεπτες επιλογές μεγαλομανίας βρίσκεται λίγο πριν το «απονενοημένο διάβημα» για κάποιο θετικό αποτέλεσμα για αυτό πρέπει η χώρα μας να είναι προετοιμασμένη και αποφασισμένη για κάθε περίπτωση.

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου