Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μόσχα και Άγκυρα ένα βήμα πιο κοντά στη ρήξη και τη σύγκρουση.


Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.
Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία και το δίκτυο επιρροής της στα Τουρκικά, τα Αραβικά, τα Ρωσικά και τα Αγγλικά ΜΜΕ προσπαθεί να προωθήσει ένα νέο αφήγημα, κατηγορώντας τη Ρωσία για στρατολόγηση Σύριων μισθοφόρων και αποστολή τους στη Λιβύη.
Βασικά κατηγορεί τη Ρωσία ότι πράττει ακριβώς αυτό που αποδεδειγμένα πράττει  η Τουρκία. Η Άγκυρα προσλαμβάνει μαχητές από τις ομάδες που υποστηρίζει στην επαρχία Idlib της Συρίας, και τους στέλνει στη Λιβύη για να πολεμήσουν εξ ονόματος της Κυβερνήσεως Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj.
Έτσι, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η ρωσική διοίκηση στη Συρία είναι ύποπτη για δημιουργία ειδικής πολιτοφυλακής από τους κατοίκους της περιοχής για τη μετέπειτα συμμετοχή της στην ένοπλη σύγκρουση της Λιβύης.
Η πρώτη παρτίδα νεοσύλλεκτων έχει ήδη μεταβεί στη βορειοαφρικανική χώρα, σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιώσεις.
Από τις αρχές του 2020, η ρωσική πλευρά έχει στρατολογήσει δεκάδες Σύριους που θα αποσταλούν στη Λιβύη. Νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται για να συμμετάσχουν στις μάχες στο πλευρό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος αντιτίθεται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).
Το έργο της στρατολόγησης ατόμων για παραστρατιωτικούς σχηματισμούς στη Λιβύη, συντονίζεται κυρίως με τις τοπικές δημοτικές αρχές και  εν μέρει με τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας.
Εκπρόσωποι της ρωσικής διοίκησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν αρχικά να οργανώσουν μια ομάδα 50 νέων ατόμων, υποσχόμενοι στον κάθε έναν μισθό 800 δολαρίων το μήνα. Πολύ λιγότερα από τα 2,000 δολάρια που πληρώνει η τουρκία, και η συμμετοχή στην πλευρά του LNA περιορίζεται σε τρεις μήνες, αντί για έξη μήνες στην περίπτωση της Τουρκίας.
Έγινε γνωστό ότι οι μισθοφόροι μαχητές που στρατολογούνται από τη Ρωσία,   πριν αποσταλούν στη Λιβύη, εφοδιάζονται με κάρτες που φέρουν τον τίτλο «Κάρτα Φίλων της Ρωσίας», η οποία προστατεύει τον κατέχοντα από προβλήματα με τις υπηρεσίες ασφαλείας και του εγγυάται νομική ασυλία στη Λιβύη. Τα αραβικά ΜΜΕ γράφουν ότι η πρώτη παρτίδα των στρατολογηθέντων, αποτελούμενη από 25 άτομα, έχει ήδη πετάξει από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Βεγγάζη της Λιβύης.
Η Ρωσία φημολογείται ότι σχεδιάζει να στείλει στη Λιβύη την ταξιαρχία "Desert Hawks", που πολέμησε από την πλευρά του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad. Ο μισθός τους, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα φτάνει τα 1,000 δολάρια, τα οποία εξακολουθούν να είναι πολύ λιγότερα από αυτά που πληρώνει στους μισθοφόρους της η Τουρκία.
Με όλες αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία φαίνεται να είναι σε δύσκολη θέση για να δικαιολογήσει τις ενέργειες της, τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία, ως αντίδραση στην επιθετικότητα της, παρά στην προσπάθεια της να εξαπλώσει την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Ο Ερντογάν άνοιξε πολύ τις φιλοδοξίες του, και ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Πρόσφατα δυνάμεις του "ισχυρού" τουρκικού στρατού, υπό την πίεση του στρατού του Bashar al-Assad,  αποχωρούν από τα παρατηρητήρια που είχαν αναπτύξει στο Idlib, και τα οποία τώρα βρίσκονται στην περιοχή που πρόσφατα απελευθερώθηκε από το Συριακό Στρατό, συνοδευόμενες από τη Ρωσική Στρατιωτική Αστυνομία !!!
Με τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) να χτυπούν τουρκικό φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης, το οποίο εκφόρτωνε όπλα και εξοπλισμό για τις παραστρατιωτικές δυνάμεις της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj, τα μέτωπα για την Άγκυρα δεν βαίνουν αισιόδοξα.
* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου