Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ:«ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;»ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ «ΜΥΣΤΙΚΗ» ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ;»


Μυστική Επιτροπή και επιπλέον με ηχηρές απουσίες Ελλήνων που θεωρούνται κορυφαίοι σε θέματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), δημιούργησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομέαρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με άρθρο του έγκριτου και καλά ενημερωμένου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ:


«Η προαναφερομένη Επιτροπή, αποτελείται από τέσσερις ανώτερους  υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι πιστοί στη γραμμή ότι δεν πρέπει να «προκληθεί» η Τουρκία με μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ».

Ωστόσο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει κανείς από τους Έλληνες που γνωρίζουν, για χρόνια τώρα, το θέμα της ΑΟΖ, και τους οποίους χρησιμοποιούν άλλες χώρες ή Ινστιτούτα ή Οργανισμοί.

«Αληθεύουν οι πληροφορίες περί σύστασης μυστικής Επιτροπής που θα ασχολείται με ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ); Πώς είναι δυνατόν να εξαιρείτε Έλληνες που γνωρίζουν, για χρόνια τώρα, το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και τους οποίους χρησιμοποιούν άλλες χώρες, ή Ινστιτούτα ή Οργανισμοί;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά εξηγήσεις για την απουσία διαβούλευσης μεταξύ ΥΠΕΞ και Τομεαρχών Εξωτερικών-Ενέργειας των κομμάτων προ της δημιουργίας της Επιτροπής.

Και ο Τέρενς Κουίκ προσθέτει:

«Γιατί ακόμα δεν μου έχετε απαντήσει στο μείζον ερώτημά μου για το μείζον θέμα της Στρογγύλης; Γιατί αρνείστε να συγκαλέσετε την Εθνική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου φυσικά θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ;».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΘΕΜΑ: «ΜΥΣΤΙΚΗ» ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη προσοχή, διάβασα άρθρο του έγκριτου και καλά ενημερωμένου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Δημοσιογράφου Μιχάλη Εγνατίου, σύμφωνα με το οποίο με πλήρη μυστικότητα, δημιουργήσατε μία Επιτροπή που θα ασχολείται με ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Όπως αποκαλύπτει ο Μιχάλης Ιγνατίου, «η προαναφερομένη Επιτροπή, αποτελείται από τέσσερις ανώτερους  υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών που είναι πιστοί στη γραμμή ότι δεν πρέπει να «προκληθεί» η Τουρκία με μια μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ».

Είναι βεβαίως γεγονός ότι γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα της ΑΟΖ, μια και είχατε για χρόνια άτυπο σύμβουλό σας τον πιο ειδικό Έλληνα στα θέματα της ΑΟΖ, τον καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος ήταν και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «προκαλεί ιδιαίτερη ότι στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει κανείς από τους Έλληνες που γνωρίζουν, για χρόνια τώρα, το θέμα της ΑΟΖ, και τους οποίους χρησιμοποιούν άλλες χώρες, Ινστιτούτα ή Οργανισμοί, για να διαφωτίσουν τους αξιωματούχους τους σ’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα».

Η σύνθεση της Επιτροπής ΑΟΖ είναι η ακόλουθη:

      Πρέσβης Δημήτρης Χρονόπουλος, Διευθυντής Δ1 (ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμοί)

      Πρέσβης Αλέκξανδρος Κουγιού, Διευθυντής Α4 (Θέματα Τουρκίας)

      Μάνια Δελαλιάν, Διευθύντρια Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας

      Αναστασία Στρατή, Εμπειρογνώμον Δίκαιου Θάλασσας


Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Αληθεύουν οι πληροφορίες περί σύστασης μυστικής Επιτροπής που θα ασχολείται με ζητήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ);

2.Πώς είναι δυνατόν να εξαιρείτε Έλληνες που γνωρίζουν, για χρόνια τώρα, το θέμα της ΑΟΖ, και τους οποίους χρησιμοποιούν άλλες χώρες, ή Ινστιτούτα ή Οργανισμοί;

3.Πριν λάβετε την απόφασή σας, δεν σκεφθήκατε ότι θα έπρεπε να διαβουλευτείτε τα Κόμματα συνεργαζόμενος με τους Εκπροσώπους τους, όπως Π.χ. οι Τομεάρχες Εξωτερικών, αλλά και Ενέργειας;

4. Είναι δυνατόν εμείς να κάνουμε πολιτική με το τι συμφέρει την Τουρκία ή όχι;

5. Θα μου απαντήσετε επιτέλους για το θέμα της Στρογγύλης, το οποίο σας το έθεσα και στην Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών;

6. Θα συγκαλέσετε επιτέλους τον Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου