Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Θα βάλουν χέρι και στις αποταμιεύσεις μας !!

Πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς έως 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης σε 15 χώρες της Ευρωζώνης (η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται) ως όχημα αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καταθέτει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση για τις δημοσιονομικές τάσεις (fiscal monitor1). 

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι τέτοιου είδους έκτακτες εισφορές χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά τον Β’ Παγκόσμιο, ενώ παραδέχεται ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα διότι η εφαρμογή τους οδήγησε σε εκτεταμένη εκροή κεφαλαίων (bank run) αποσταθεροποιώντας τη ρευστότητα των τραπεζών και σε υψηλό πληθωρισμό.

Το Ταμείο εστιάζει στην αναγκαιότητα της επιστροφής του δημόσιου χρέους σε επίπεδα προ κρίσης (2007), προτείνοντας και τη συγκεκριμένη εισφορά, η οποία θεωρείται ως ένας τρόπος ενίσχυσης των δημόσιων ταμείων. 

Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα έμμεσο «κούρεμα» καταθέσεων από το 1 ευρώ, σε αντιδιαστολή με την αρχή που ορίζει η τραπεζική πίστη για προστασία των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου