Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Τα νομικά προβλήματα στην απόφαση του ΣΑΓΕ για το εθνόσημο

  Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος*


Η εμμονή κάποιων με τα παράσημα τα εμβλήματα και τις μετονομασίες Μονάδων κι ότι άλλο έχει να κάνει με το “φαίνεσθαι έχει καταντήσει εκνευριστική την εποχή που οι εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί κυριολεκτικά βασανίζονται από την οικονομική κρίση και η χώρα μας βρίσκεται  στο κατώφλι μεγάλων ανακατατάξεων.


Το θέμα προέκυψε με την απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) να αντικαταστήσει την Ελληνική Σημαία που εφέρετο στο αριστερό μανίκι σε ορισμένες στολές των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από το Εθνόσημο (Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας) τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ακολούθησε «πόλεμος» απόψεων , ανακοινώσεων ,αναρτήσεων στο διαδίκτυο ερωτήσεων στην Βουλή για την διαφορά του Εθνόσημου από την Εθνική Σημαία της Ελλάδος. Ποιό από τα δυο και με ποιό τρόπο βάσει της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό και εξωτερικό και ποιο από τα δυο όταν φέρεται στη στολή προβάλλει και ταυτοποιεί τον φέροντα με την Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου(ΓΕΕΘΑ)  αιτιολογεί την απόφαση του ΣΑΓΕ ότι το Εθνόσημο προβλέπεται στον Νόμο 48/75 (ΦΕΚ Α΄ 08/7.6.1975) και ότι είναι το επίσημο έμβλημα του ελληνικού κράτους και μπαίνει σε όλα τα ενδύματα και στολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι στο επάνω μέρος του  νέου εμβλήματος  θα αναγράφεται το ΕΛΛΑΣ αποκλειστικά με ελληνικούς χαρακτήρες, ανεξάρτητα αν φέρεται στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό αντικαθιστώντας το  ΕΛΛΑΣ η HELLAS που αναγράφεται πάνω από την Ελληνική Σημαία η οποία   φέρεται ακόμη από το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στο εσωτερικό και εξωτερικό και θα αντικατασταθεί σύντομα .

Διαβάζοντας προσεκτικά την ανακοίνωση του Υπουργείου, τον νόμο 48 /1975 που μνημονεύεται  αλλά και τον μεταγενέστερο νόμο 851/1978 που δεν μνημονεύεται   διαπίστωσα όχι μόνο νομικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα εφαρμογής της απόφασης του ΣΑΓΕ όπως παρακάτω;

Ο νόμος 48 /1975 στο άρθρο 2 προσδιορίζει τον όρο Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας το οποίο συντίθεται εκ κυανού θυρεού σχηματίζοντος αιχμή εις το μέσον της κάτω πλευράς αυτού και φέρει αργυρούν σταυρόν και στα άρθρα 5,6,7.8 και 9 αναφέρονται οι χρήσεις του Εμβλήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας με συγκεκριμένα παραδείγματα και εικόνες όπως στην σφραγίδα της Βουλής των Ελλήνων στις σφραγίδες  των Υπουργείων στη σφραγίδα του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο  μεταγενέστερος Νόμος 851/1978
o οποίος καθορίζει τα “Περί Εθνικής Σημαίας, των Πολεμικών Σημαιών καί του Διακριτικού Σήματος τού Προέδρου τής Δημοκρατίας” αν τον είχαν λάβει υπ όψη  θα διαπίστωναν ότι με το άρθρο 9  καταργήθηκε η σημαία που ήταν ίδια με την σημαία του στρατού ξηράς και αντικαταστάθηκε με την εθνική ελληνική σημαία με τις  εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Δηλαδή με λίγα λόγια η σημαία που είναι στο Εθνόσημο και που υιοθετήθηκε ως σημαία ελληνικής  αναγνώρισης έχει καταργηθεί.

Όσο αφορά την χρήση ο μεταγενέστερος νόμος 851/1978 στο άρθρο 2 περιγράφει την χρήση της Εθνικής Ελληνικής Σημαίας εντός και εκτός Ελλάδος. Δηλαδή στα Υπουργεία, στις Πρεσβευτικές και προξενικές αρχές στις Μονάδες και Στρατόπεδα του Στρατού Ξηράς του Ναυτικού και της Αεροπορίας  στα πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στα Συμμαχικά Στρατηγεία στα οποία υπηρετεί ελληνικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό ότι μόνο η Εθνική Ελληνική Σημαία δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Έθνους και σε αυτήν οι στρατιωτικοί ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα και το πιο σημαντικό ότι δεν μπορεί κανείς  να χρησιμοποιεί τα εθνικά σύμβολα χωρίς να υπάρχει κείμενη νομοθεσία.     

Τέλος όλοι πρέπει να καταλάβουν την διαφορά που υπάρχει στο σύμβολο του Έθνους (Σημαία) από το Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας (Εθνόσημο). Το πρώτο παριστάνει και περικλείει συμπυκνωμένα όλα τα ιδεώδη και ιδανικά τους έθνους και τα ήθη και έθιμα του λαού της πατρίδας, ενώ το δεύτερο αναπαριστά το έθνος και την πατρίδα στο όνομα του πολιτεύματός της. Η Ελλάδα παντού πρέπει και οφείλει να παρίσταται και να παριστάνεται με το Εθνικό της Σύμβολο την Ελληνική Σημαία.

O Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος είναι Ανώτατος Αξιωματικός εν Αποστρατεία
ΜΑ .Διεθνείς Σχέσεις και PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου