Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Θυρανοίξια Ι.Παρεκκλησίου Αγίων Γεωργίου & Δημητρίου στο χωριό Σάτρες (1 Ιουν 2014)

Κοσμοσυρροή 900 ατόμων, στα Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγ. Γεωργίου & του Αγίου Δημητρίου στο Πομακοχώρι ΣΑΤΡΕΣ.

 Γράφει ο : Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, Πρόεδρος ΤΣ ΕΑΑΣ Ξάνθης
 Τελέστηκαν την Κυριακή 1η Ιουν 2014, με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, τα Θυρανοίξια στο Ιερό Παρεκκλήσι  του Αγίου Γεωργίου και Αγ. Δημητρίου στις Σάτρες Ξάνθης, Πρωτοστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος, επικουρούμενος στην τελετή  από τον Πατέρα Γεώργιο και 2 Ιεροδιακόνους.

Το εκκλησίασμα, ήταν το ΔΣ και Μέλη της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου από την Αθήνα, με επικεφαλής τον αειθαλή Πρόεδρο τους κ. Παναγιώτη Βαβουγυιό, όπως και Προέδρους και Μέλη από 14    ομώνυμους Συλλόγους που προσήλθαν με 16 λεωφορεία και ΙΧΕ οχήματα, από όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα και έτσι παραβρέθηκαν συνολικά τουλάχιστον 900 άτομα.

Το παρεκκλήσιο το υιοθέτησε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, που εφεξής θα έχει τη διαρκή φροντίδα επιμέλειας της συντήρησης και λειτουργίας του, που έτσι διασώζεται  οριστικά πλέον το Ιερό αυτό Προσκύνημα και θα λειτουργεί τακτικά στην Παραμεθόριο Περιοχή, έχοντας "ακοίμητους φρουρούς" και παραστάτες του, αντικριστά την Βυζαντινή και Ελληνική Σημαία που κυματίζουν περήφανα ενώ ήχησε και πάλι η καμπάνα, άναψαν τα καντήλια των Αγίων, ακούστηκαν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας.

Μετά τα Θυρανοίξια Σεβασμιώτατος, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους, όπως και το Στρατηγό Διοικητή του Δ’ΣΣ, τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ, τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση του ιερού Παρεκκλησίου. Στη συνέχεια ο Υπτγος (Χ), κ. Κυπάρισσος Κυπαρισσόπουλος (τότε Υπομοίραρχος στον Εχίνο), περιέγραψε με συγκίνηση τις λεπτομέρειες για την απόφαση του (τότε) Σχη, Διοικητή Διοίκησης Χωροφυλακής Ξάνθης και μετέπειτα Στρατηγού-Αρχηγού Χωροφυλακής αείμνηστου Χρήστου Καραβίτη, όπως και για την πρώτη λειτουργία του παρεκκλησίου, στη γιορτή του Αγ. Δημητρίου ( 26 Οκτ.1965).

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α Φραγκούλης Φράγκος, που ανταποκρίθηκε στην σχετική πρόσκληση, ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’ Σ.Στρατού και αντιπροσωπείες Μονάδων του Δ’ΣΣ οι Πρόεδροι και Μέλη των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού και Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, όπως και ο Πρόεδρος και Μέλη του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης.

Της τελετής των Θυρανοιξίων προηγήθηκε στο Μνημείο Ηρώων στον ΕΧΙΝΟ «Επιμνημόσυνη Δέηση», για τους 23 Έλληνες (20 Χριστιανούς και 3 Μουσουλμάνους) "Πεσόντες Υπέρ Πατρίδος",  στη Μάχη των Οχυρών 6-10 Απρ 1941. Επακολούθησε κατάθεση Τιμητικών Στεφάνων, από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου, κ. Παναγιώτη Βαβουγυιό και τους Προέδρους των Συλλόγων Νομών: Φωκίδος και Ελλήνων Λογοτεχνών, Φθιώτιδος, Αχαΐας, Ναυπλίου, Έβρου, Δράμας, Σερρών, Πιερρίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Θεσπρωτίας, Τρικάλων, Ευρυτανίας και Ξάνθης.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι μαζί έψαλλαν τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, με πνεύμα συγκίνησης, περηφάνιας και τιμής.

Όλοι μαζί επέστρεψαν στην Ξάνθη και γευμάτισαν σε ειδικό κέντρο δεξιώσεων, με όλους τους προσκεκλημένους όπως και οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Ξάνθης & Περιθεωρίου, και Μαρωνείας και Κομοτηνής. Με την έναρξη έγινε και καλωσόρισμα με 2-3 χορούς, ευγενική προσφορά από τους Συλλόγους Ποντίων Ν. Ξάνθης (παιδικό τμήμα), όπως και του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ξάνθης, μέλη του οποίου με τις παραδοσιακές τους στολές ενωρίτερα είχαν και τον ρόλο των παραστατών στο Μνημείο Ηρώων του Εχίνου και στα Θυρανοίξια που επακολούθησαν.

Οι δύο Μητροπολίτες απήυθηναν ευχαριστίες, ενώ ο Ποιμενάρχης Ξάνθης και Περιθεωρίου, προσέφερε στα ΔΣ των Συλλόγων, ως δώρο καλαίσθητη έκδοση βιβλίου με την «Ιστορία της Ιεράς Μονής Καλαμούς της Ξάνθης».

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, ιδιαίτερα από πλευράς προσέλευσης , δεδομένο που μας τόνωσε την πίστη και το ηθικό , δίνοντάς μας το κουράγιο για να συνεχίσουμε  την προσπάθεια για την Ενίσχυση του Θρησκευτικού και του αλληλένδετου Εθνικού Φρονήματος των κατοίκων της Θράκης και της Πατρίδος γενικότερα. Οι επισκέπτες της Θράκης αναχώρησαν για τις περιοχές τους, γεμάτοι ενθουσιασμό και ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όσους και όσες προσήλθαν και ειδικότερα στην Πρόεδρο κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, όπως και σε καθένα ξεχωριστά σε όλο το ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης , που υπερέβαλαν εαυτούς για προετοιμασία και την άριστη οργάνωση της όλης εκδήλωσης.

Ελπίζουμε μελλοντικά, ότι και άλλοι Σύλλογοι ή Ενώσεις θα ακολουθήσουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις, σε συνδυασμό με την επίσκεψή τους και εκκλησιασμό στα Ιερά αυτά Προσκυνήματα στην παραμεθόριο περιοχή της Πατρίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου