Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Η ανάκληση του χτυπήματος δεν σημαίνει και "λήξη συναγερμού" !!!

Γράφει ο Αντγος (εα) Βασιλείου Αντώνιος

Το συμβάν :

Προς το παρόν, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στοχεύουν το Ιράν ως αντίποινα για την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροπλάνου ΗΠΑ με πύραυλο επιφανείας-αέρος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC). 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε χθές ότι είχε αρχικά εγκρίνει στρατιωτικό χτύπημα σε τρεις ιρανικούς στόχους, αλλά το ανακάλεσε 10 λεπτά πριν επειδή ανησύχησε για τις ενδεχόμενες απώλειες της ζωής. 

Το Ιράν έχει αποφύγει προς το παρόν τα αντίποινα των ΗΠΑ και είναι σχεδόν σίγουρο θα συνεχίσει την επιθετική περιφερειακή στρατηγική του - πράγμα που σημαίνει ότι ο Trump κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι σε παρόμοια θέση

Η σημασία :

Έχει γίνει άκρως προφανές ότι το Ιράν επανεξέτασε τη στρατηγική του έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Μετά από μήνες συγκράτησης ενόψει της εκστρατείας πίεσης των ΗΠΑ και απόσυρσης από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA), το Ιράν πρόσφατα ξεκίνησε μια επιθετική πορεία δράσης που περιλάμβανε το χτύπημα των δύο δεξαμενόπλοιων στον κόλπο του Ομάν δύο φορές, την προσπάθεια να καταρρίψει δύο φορές τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ (το κατάφερε μία φορά) και να μειώσει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια στο πλαίσιο του JCPOA.

Οι προσπάθειες της Τεχεράνης να αποτρέψει την εκστρατεία των ΗΠΑ. έφεραν μέχρι στιγμής μόνο μια απάντηση στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ φαίνεται να κινούνται στην κόκκινη γραμμή, τώρα ίσως μόνο να είναι πρόθυμες να απαντήσουν εάν το Ιράν πλήξει εμπορικό ενδιαφέρον ή τραυματίσει ή σκοτώσει Αμερικανούς.

Αντί για μια στρατιωτική αντίδραση, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί ακόμη περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν και έχουν ενισχύσει την πρόθεσή τους να αναπτύξουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. 

Μετά τη δεύτερη επίθεση στα δεξαμενόπλοια στις 13 Ιουνίου, ο Trump σημείωσε ότι κανένα δεξαμενόπλοιο δεν ήταν των ΗΠΑ και πρότεινε ότι η κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα συμφέροντα των ΗΠΑ (στρατιωτικά ή εμπορικά).

Οι προσπάθειες του Trump για τη μείωση του κινδύνου εμπλοκής των ΗΠΑ σε άλλη μία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 δεν αποτελεί έκπληξη. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος να δοθεί στην Τεχεράνη η εντύπωση ότι η διοίκηση του Trump είναι ικανή να διστάσει να ανταποκριθεί στις μελλοντικές προκλήσεις. 

Aυτό σημαίνει ότι το Ιράν είναι πιθανόν να διατηρήσει τη νέα επιθετική του στάση, είτε στον Περσικό Κόλπο, στον Κόλπο του Ομάν ή σε άλλο θέατρο, ενώ παράλληλα να επανεκκινήσει  ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες. Μπορεί τελικά να λάβει χώρα στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ στο Ιράν για να οριοθετήσει οριστικά τις κόκκινες γραμμές που το Ιράν απερίσκεπτα ξεπερνάει, αλλά ένα τέτοιο χτύπημα των Η.Π.Α. θα μπορούσε βέβαια να καταλήξει στο είδος της σύγκρουσης που δεν επιθυμεί το Trump.

Ενδεχόμενες εξελίξεις :

Τα μελλοντικά σημεία ανάφλεξης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ πιθανά. Το επόμενο, πάνω στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε λίγες εβδομάδες. 

Στις 17 Ιουνίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την υπέρβαση του ορίου του JCPOA για τα αποθέματά του με χαμηλό εμπλουτισμένο ουράνιο και βαρύ ύδωρ μέσα σε 10 ημέρες, αν και αυτό ανταποκρίνεται στην ανάκληση των απαλλαγών από τις Η.Π.Α. που επιτρέπουν στο Ιράν να εξάγει την πλεονάζουσα παραγωγή του. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif, επανέλαβε ότι η δεύτερη φάση της μείωσης των πυρηνικών δεσμεύσεών του από το Ιράν θα αρχίσει στις 7 Ιουλίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν να αυξήσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου στο 5 ή 20 %.
 
Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν εταίρους που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής για να βοηθήσουν να μοιραστούν το βάρος της προστασίας της εμπορικής ναυτιλίας μέσω του ζωτικού στενού Hormuz. 

Θα προσπαθήσει επίσης να επιδιώξει την έναρξη διαλόγου με την Τεχεράνη - κάτι που το Ιράν έχει απορρίψει, εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλαρώσουν τις πιέσεις για τις κυρώσεις πρώτα. Έτσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απέφευγαν μέχρι στιγμής να χτυπήσουν το Ιράν και να διακινδυνεύσουν αντίποινα, ο κίνδυνος μιας αντεπίθεσης των ΗΠΑ θα παραμείνει έντονος κατά το τρίτο τρίμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου