Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΚΗΣΙΣΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΟΥΣ

                        ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

«Στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί είχαν γίνει μάντρες», αναφέρει καταγγέλλοντας τον τρόπο οικιστικής ανάπτυξης στο Μάτι, η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η απίστευτη (;) αποκάλυψη, απόδειξη της διαφθοράς και της αναποτελεσματικής λειτουργίας τομέων του κράτους, αλλά και των «άνωθεν πιέσεων», λόγω πολιτικής πελατείας, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί και πως το Μάτι μετατράπηκε σε “κρεματόριο” για δεκάδες συμπολίτες μας.

Η έλλειψη πρόσβασης προς τη θάλασσα και η απουσία στοιχειωδών υποδομών, επισημάνθηκε και από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. Η καταγγελία, ωστόσο, της κ. Καραβασίλη, συνιστά αιτία για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς είναι προφανές πως προκύπτουν ευθύνες, όχι μόνο από υπαλλήλους πολεοδομικών υπηρεσιών, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική κυβέρνηση (υπουργεία).

Σε συνέντευξη της στον Realfm, η κ. Καραβασίλη κατήγγειλε -όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σταθμού- ότι «δυστυχώς το κράτος είναι λαδωμένο και όλες του οι αρμόδιες υπηρεσίες, δυστυχώς. Εγώ το 1992, εάν είχα υποχωρήσει και είχα βάλει τη γραμμή λίγο πιο εκεί, για να εντάξω κάποια «φιλέτα», θα ήμουν τώρα με περιουσία. Αυτό γινόταν. Θα πάρεις οικόπεδο και θα μοσχοπουλήσεις, βάλε τη γραμμή πιο εκεί. Αυτές ήταν οι πιέσεις. Τις έχω δεχτεί επανειλημμένα αυτές, αλλά δεν ενέδωσα….

Έκανα το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Κηφισιάς, με αντίστοιχες οι πιέσεις.
Κάποιοι έντιμοι κρατούσαν «Θερμοπύλες», κάποιοι δεν το έκαναν, κάποιοι άρχισαν να ξεχειλώνουν τα πράγματα και μετά άρχισαν οι νόμοι να ξεχειλώνουν, παράθυρα και πόρτες, για να μπορεί ο καθένας να νομιμοποιήσει το αυθαίρετό του.
Αυτό γίνεται συνέχεια, καθότι ποτέ δεν υπήρξε πολιτική βούληση και ποτέ δεν θα υπάρξει, όσο το σύστημα στηρίζεται στην ψηφοθηρία», τόνισε η αρχιτέκτων-πολεοδόμος, αναφερόμενη στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, στον οποίο ανήκει διοικητικά και η πληγείσα περιοχή στο Μάτι.

«Ο Δήμος της Νέας Μάκρης ήταν ένας από αυτούς τους δήμους που είχε ανάπτυξη από την εποχή του ’80 – ’90 και τότε έπρεπε να μπουν κανόνες. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η νομοθεσία, έδιναν ακριβώς αυτά που πρέπει να προβλέψει κανείς, προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμους οικισμούς, ασφαλείς οικισμούς… Ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περίπου το 1992, από εμένα την ίδια, σε μία περιοχή που το 80% ήταν δασική, που σημαίνει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορούσαν να μπουν στο σχέδιο. Ένας από αυτούς, ήταν και η περιοχή στο Μάτι, στα όρια δηλαδή με τον δήμο Ραφήνας», τόνισε η κ. Καραβασίλη.

«Αυτή η περιοχή δεν μπήκε ποτέ στο σχέδιο, παρά το γεγονός ότι μετά το 1992 ακολούθησαν και πολεοδομικές μελέτες, έγιναν αρκετές τροποποιήσεις στον σχεδιασμό, με στόχο να μπει στο σχέδιο και το υπόλοιπο κομμάτι, με πιέσεις μεγάλων, που είχαν συμφέροντα πάνω στη γη.
Εγώ είχα δεχτεί απίστευτες πιέσεις, για να βάλω στο σχέδιο κάτι, που θα έπεφτε έτσι και αλλιώς από το Συμβούλιο της Επικρατείας, (ΣτΕ) το οποίο ήταν και ο τελικός νομοθέτης.
Το Μάτι ανήκει στον δήμο Νέας Μάκρης, που σημαίνει ότι αυτό το κομμάτι δεν μπορούσε ποτέ να μπει στο σχέδιο. Ήταν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ως προστατευόμενη περιοχή, δηλαδή δασική έκταση», πρόσθεσε.

«Από το 2006 – 2008 άρχισαν ξανά οι πιέσεις, σε μία περιοχή που είχε ήδη οικοδομηθεί πάρα πολύ έντονα, με τα γνωστά αυθαίρετα, ταυτόχρονα η οικοδόμηση είχε φτάσει μέχρι την παραλία, έχοντας κλείσει είτε με κατοικίες, είτε με κέντρα, είτε με ξενοδοχεία, την παραλία σε όλο της το μήκος. Στην περιοχή στο Μάτι, που έγινε η τραγωδία, από ό,τι φαίνεται δεν υπήρχε καμία διέξοδος προς την παραλία γιατί οι διέξοδοι είχαν γίνει μάντρες οικοπέδων και κατοικιών», κατήγγειλε χαρακτηριστικά η πρώην Ειδική Γραμματέας.

Επομένως, εκτός των άλλων, δείτε τις χρονολογίες, βρείτε τους τότε κυβερνώντες και θα καταλάβετε ποίοι πραγματικά ευθύνονται για το ολοκαύτωμα των κατοίκων της πληγείσας περιοχής και αφήστε τις παπαρολογίες...Ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου