Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

«Δεν µπορεί το παιδί, λένε, δεν το κατέχει το άθλημα…»


ΒΡΑΖΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΚΑΙ ΑΔΩΝΙ) ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να φτάσει ως πρόεδρος του κόµµατος στις εκλογές», προειδοποιούν στελέχη στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, µετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης µεταξύ κυβέρνησης και δανειστών…
Αναβρασµό, που τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρή εσωκοµµατική κρίση στο πλαίσιο της οποίας δεν αποκλείεται να τεθεί και ζήτηµα αµφισβήτησης της ηγεσίας, έχει προκαλέσει στη Νέα Δηµοκρατία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που οδήγησε στην καλύτερη δυνατή συµφωνία για την Ελλάδα, στο τελευταίο Eurogroup.
Η ηγετική οµάδα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχε, εδώ και κάποιο καιρό, προσλάβει χαρακτηριστικά αυτόνοµης
κλίκας, ξεκοµµένης από τα στελέχη και τη βάση. 
Μάλιστα, είχε επενδύσει την ίδια της την πολιτική ύπαρξη στο αφήγηµα της αποσταθεροποίησης που δήθεν θα προέκυπτε αν η κυβέρνηση Τσίπρα αποτύγχανε στη διαπραγµάτευση µε τους θεσµούς.
Η νεοφιλελεύθερη κλίκα απέτυχε
Το, εκτός λογικής, αίτηµα «εκλογές εδώ και τώρα» αποτέλεσε το κυρίαρχο σύνθηµα της ηγεσίας της Νέας Δηµοκρατίας, του ίδιου του προέδρου του κόµµατος, Κυριάκου Μητσοτάκη, εδώ και ενάµιση χρόνο. Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επένδυσε στην καταστροφολογία, η οποία ωστόσο ήταν και είναι εντελώς αναντίστοιχη µε τα στοιχεία που προκύπτουν για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας, αλλά και µε το πολιτικό περιβάλλον και τους συσχετισµούς που διαµορφώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Το αποτέλεσµα του Eurogroup οδήγησε στο βασικό πολιτικό συµπέρασµα ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, βασικός πολέµιος των ελληνικών θέσεων, αποµονώθηκε και υποχώρησε. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικοί χώροι και µεγάλης επιρροής ΜΜΕ τάχθηκαν µε το µέρος της Ελλάδας. Μοναδικοί, θλιβεροί σύµµαχοι του Σόιµπλε υπήρξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η νεοφιλελεύθερη κλίκα που τον πλαισιώνει, οι ακροδεξιοί που έχουν συγκεντρωθεί στα ηγετικά κλιµάκια της ΝΔ και φυσικά η ντόπια διαπλοκή.
Οι αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν τη Νέα Δηµοκρατία σε στρατηγικό αδιέξοδο. Δεν µπορεί πλέον να απαιτεί εκλογές, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ράγες σταθερότητας και οδεύει σε έξοδο από τα µνηµόνια. Στην πραγµατικότητα, το κόµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνετρίβη πολιτικά. Και ήδη στο εσωτερικό του κόµµατος αποδίδουν ευθύνες στην ηγεσία.
Αµφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ηδη από το βράδυ της 15ης Ιουνίου, οπότε επιτεύχθηκε η συµφωνία στο Eurogroup, κορυφαία στελέχη της Νέας Δηµοκρατίας εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλο το χρονικό διάστηµα που προηγήθηκε: «Επενδύσαµε στην καταστροφολογία. Δεν εξαργυρώσαµε µέχρι σήµερα ούτε δηµοσκοπικά αυτή τη στάση. 
Δεν παρουσιάσαµε ούτε µία πρόταση στον ελληνικό λαό. Αντίθετα δείχνουµε βουλιµικοί µε την εξουσία και την καρέκλα. Αυτό θα το πληρώσουµε. Δεν είναι τόσο βέβαιη η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόµενες εκλογές. Φοβάµαι ότι υπάρχουν κάποιοι επικίνδυνοι που τον παρασύρουν σε πρόωρες θριαµβολογίες. Ετσι την είχε πατήσει και ο Σαµαράς στις πρώτες εκλογές του 2012», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δηµοκρατίας.
Το ίδιο και άλλα κορυφαία στελέχη επισηµαίνουν πως, µε τον τρόπο που σκέπτεται και λειτουργεί η ηγεσία της ΝΔ, και µε δεδοµένο πως τα ποσοστά του κόµµατος έχουν πιάσει… ταβάνι, σύντοµα θα αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση που θα κλείσει την ψαλίδα µε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όµως, στελέχη της ΝΔ, δεν στέκονται αποκλειστικά στην αµφισβήτηση της στρατηγικής της ηγεσίας. Δεν λείπουν κι εκείνοι οι οποίοι θέτουν, στο παρασκήνιο, ζήτηµα πρόωρης διαδοχής. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταφέρει να φτάσει ως πρόεδρος του κόµµατος στις εκλογές», προειδοποιούν κάποιοι και παρακολουθούν εσωκοµµατικές διεργασίες, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, στους διαδρόµους της Πειραιώς ακούγεται όλο και πιο συχνά η άποψη ότι «δεν µπορεί το παιδί» ή «ο πρόεδρος δεν τραβάει». Οι ψίθυροι αυτοί έχουν φτάσει ήδη στα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του έχουν δηµιουργήσει τεράστιο προβληµατισµό, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναζητούν το νέο αφήγηµα ώστε να αντιµετωπίσουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Φοβούνται ανάκαµψη του ΣΥΡΙΖΑ
Την εποµένη της συµφωνίας οι δηµοσκόποι έπιασαν δουλειά. Εκείνο το οποίο διαπιστώνουν είναι πως το κλίµα αλλάζει και κυρίως, όπως προέκυψε από πρόσφατη δηµοσκόπηση, οι άνθρωποι µε χαµηλά εισοδήµατα, οι άνεργοι, η νεολαία και εκείνοι που έχουν πληγεί κυρίως από την οικονοµική κρίση εξακολουθούν να εµπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα.
Την ίδια στιγµή η ηγετική οµάδα της Νέας Δηµοκρατίας παρακολούθησε έντροµη το πρωτοφανές φιάσκο του ψευτοκινήµατος «Παραιτηθείτε», το οποίο η ΝΔ δεν στήριξε ανοιχτά, αλλά το υποστήριξε στο παρασκήνιο. Οι λιγοστοί που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγµα την περασµένη Τρίτη δεν µπορούν σε καµία περίπτωση να στηρίξουν το αστείο αίτηµα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές.
Μέσα σε αυτό το κλίµα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι οι καραµανλικοί βρίσκονται… στα κάγκελα, λόγω των «Παραιτηθείτε» και της διασύνδεσής τους µε τη νεοφιλελεύθερη οµάδα που πλαισιώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγµα ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ψευτοκινήµατος ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραµανλή, Ευάγγελος Αντώναρος.
«Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΤΑΨΥΧΟΣ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ…»
Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη ΝΔ που αναρωτιούνται αν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης µπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. «Ας µην ξεχνάµε πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποδειχθεί επτάψυχος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει διαρκώς λάθη», επεσήµανε σε ιδιωτική συζήτηση κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δηµοκρατίας.
Για παράδειγµα δεν έχει περάσει απαρατήρητη, ούτε και από την ηγεσία της ΝΔ, η πρόσφατη αρχηγική εµφάνιση του Νίκου Δένδια. Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για τον µελλοντικό διάδοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν µάλιστα από τις εκλογές, οι οποίες είναι βέβαιο πως θα διενεργηθούν στο τέλος της τετραετίας.
Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ζήτηµα της αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ πρέπει να τεθεί ανοιχτά την εποµένη των εκλογών ακόµη και αν η ΝΔ είναι πρώτη, αλλά δεν θα µπορεί να σχηµατίσει κυβέρνηση.
Ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου