Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΕΣΚΕΜΕΝA ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ OI ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ;

Ασφαλώς και υπάρχουν στη χώρα αναλύσεις και αναλύσεις, όπως αναλυτές και αναλυτές...
Φίλτρα υπάρχουν πολλά και όποιος θέλει διαλέγει αυτό που του ταιριάζει και βάσει αυτού κάνει τις προβλέψεις του και καταθέτει δηµόσια τις εκτιµήσεις του.
Αυτό είναι το λογικό. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο σενάρια: Είτε ο αναλυτής να επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις και να βγει να πανηγυρίζει ότι επιβεβαιώθηκε, είτε ο αναλυτής να διαψευσθεί παταγωδώς, και να βγει να ζητήσει ταπεινά συγγνώµη για τις προηγούµενες ανοησίες που έλεγε. Και αυτά λογικά είναι...
Τι γίνεται, όµως, όταν η πρόβλεψη του αναλυτή πέσει έξω 100%, αλλά παρά ταύτα εκείνος βγαίνει να πανηγυρίζει ότι επιβεβαιώθηκε; Όταν δηλαδή προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγµατικότητα τόσο πολύ, ώστε να πείσει τον πολίτη ότι δεν συµβαίνει, αυτό που βλέπει µε τα µάτια του, ότι συµβαίνει; Είναι πολύ απλή η απάντηση...
Σ' αυτή την περίπτωση, ο αναλυτής ξεφτιλίζεται πανηγυρικά και ας κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει. Κατά βάθος, το καταλαβαίνει ότι ξεφτιλίζεται, αλλά υπάρχουν και οι «άνωθεν» εντολές…
Μα, πόση χρηµατιστηριακή ξεφτίλα, πια;
Έτσι ακριβώς πρέπει να νιώθουν όλοι αυτοί οι περιβόητοι

οικονοµικοί αναλυτές του χρηµατιστηρίου, οι οικονοµικοί συντάκτες της κακιάς ώρας, που καθηµερινά γεµίζουν (ακόµη και σήµερα!) τις σελίδες και τα άρθρα τους µε µαυρίλα και καταστροφή, παρότι η εικόνα (που βλέπουν οι ίδιοι µε τα µάτια τους), είναι τελείως διαφορετική.
Το αντιλαµβάνονται πολύ καλά οι ίδιοι ότι ξεφτιλίζονται. Το νιώθουν. Αλλά µπρος στη δεξιά τους ιδεοληψία (ότι µόνοι οι δεξιοί µπορούν να χειριστούν την οικονοµία) και την πειθαρχία στους εντολείς τους, συνεχίζουν να το κάνουν οι άτιµοι, θέτοντας τεράστιες και δοµικές πλέον αµφιβολίες στους αναγνώστες τους (ακόµη και στους παραδοσιακούς) για την αξιοπιστία τους. Και υπάρχουν πολύ συγκεκριµένα παραδείγµατα για όλα αυτά. Και το καλύτερο από όλα φυσικά είναι η ίδια η πορεία του γενικού δείκτη του ελληνικού χρηµατιστηρίου Αθηνών.
Κοντά στο 85% η αύξηση του γενικού δείκτη στο 17µηνο
Αν ανατρέξετε στην αρθρογραφία όλων αυτών των εξειδικευµένων οικονοµικών sites, που ασχολούνται µε το χρηµατιστήριο και τους δείκτες της αγοράς, θα διαπιστώσετε ότι πέρυσι όλη τη χρονιά η οικονοµία καταστρεφόταν (στα κείµενά τους κάθε µέρα όλο και πιο πολύ) και µάλιστα ότι η κυβέρνηση (που ένας από τους λεγόµενους έγκυρους αναλυτές αυτού του είδους την αποκαλεί «τσίρκο») είναι επικίνδυνη και ικανή για το οτιδήποτε...
Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι όλο το 2016 και όλο το 2017, αλλά µέχρι και σήµερα, λένε στους αναγνώστες τους ότι η χώρα και η αγορά πάνε από το κακό στο χειρότερο. Άρα, λένε στους αναγνώστες τους να µην επενδύσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί θα χάσουν τα χρήματά τους. Αφού όπου να 'ναι έρχεται η καταστροφή!
Ωστόσο, αν δει κανείς την πορεία του Γενικού Δείκτη από το Φεβρουάριο του 2016 και µετά, θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι σαφώς αυξητική. Πόσο αυξητική; Τόσο, ώστε να φτάσει από τις 440 µονάδες (στις 11 Φεβρουαρίου 2016) στις 820 µονάδες (28 Ιουνίου 2017). Αυτό σηµαίνει περίπου 85% αύξηση µέσα σε λιγότερο από 1,5 χρόνο. Αλήθεια, είναι αυτή πορεία καταστροφής; Εχει καµία σχέση η πραγµατικότητα µ' αυτό που γράφουν οι δήθεν ειδικοί αναλυτές; Καµία απολύτως!
Η πραγµατικότητα είναι ότι ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει, τη στιγµή που οι δήθεν Ελληνες ειδικοί δηµοσιογράφοι γράφουν ότι κατεβαίνει! Για την ακρίβεια, γράφουν ό,τι τους κατεβαίνει στο κεφάλι, προκειµένου να πείσουν τους αναγνώστες τους ότι ΔΕΝ ανεβαίνει. Ή ότι ανεβαίνει συγκυριακά και ότι θα πέσει σε λίγες µέρες! Πάντως, σίγουρα τους λένε να µην επενδύσουν στο χρηµατιστήριο! Αυτό κάνουν στην ουσία όλοι αυτοί οι χρηµατιστηριακοί καταστροφολόγοι!
Άσχετα που δεν πετυχαίνουν τίποτα σηµαντικό, µιας και ο Γενικός Δείκτης κάθε άλλο παρά φαίνεται να επηρεάζεται από τις καταστροφολογικές ανοησίες τους, το απολύτως ενδιαφέρον εδώ είναι το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι αυτοί οι κύριοι, που για να επιβεβαιωθούν, περίµεναν την καταστροφή, αλλά αντ' αυτού…. το χρηµατιστήριο βγάζει κέρδη! Οµως, αυτοί δεν µπορούν να το πουν!
Είναι η δουλειά τους, αλλά δεν µπορούν να το γράψουν! Είναι το όνειρό τους (να πηγαίνει καλά το χρηµατιστήριο), αλλά εκείνοι κατάφεραν (από µόνοι τους) να το µετατρέψουν σε εφιάλτη τους. Γιατί όσο θα ανεβαίνει το χρηµατιστήριο, τόσο θα πέφτει ο δείκτης της δικής τους αξιοπιστίας. Ειδικά, αν επιµείνουν σ' αυτή την παραποίηση της εικόνας και άλλο!
Όµως, και τι να κάνουν; Να αποδεχθούν ότι όλα αυτά που έγραφαν τόσο καιρό ήταν ανοησίες και ψέµατα, και πως ουσιαστικά βρισκόντουσαν εκτός τόπου και χρόνου; Αντί αυτού, λοιπόν, προτίµησαν να συνεχίσουν το ίδιο βιολί, ακόµη και µετά την απόφαση του Eurogroup! Εντάξει, η ξεφτίλα τους πλέον είναι τόσο µεγάλη, που δεν σου κάνει καν κέφι να τους τρολάρεις. Για λύπηση είναι οι άνθρωποι.
Tα spreads αποκλιµακώνονται σταθερά
Στις 15 Ιουνίου 2017 έλαβε χώρα το κρίσιµο Eurogroup, το οποίο έµελλε να εκδώσει την απόφαση - οριστική λύση, που διεκδικούσε η χώρα µας. Φυσικά, τα ελληνικά µίντια είδαν και πάλι την καταστροφή, όπως άλλωστε το ίδιο έκανε και ο εγχώριος οικονοµικός Τύπος.
Έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι µ' αυτή την απόφαση δεν πρόκειται να βγούµε στις αγορές (παρότι οι εταίροι δεσµεύονται για το αντίθετο) και πως τελικά η αβεβαιότητα θα ενταθεί, προκαλώντας επιπλέον ζηµίες στους Ελληνες επενδυτές. Ωστόσο, άσχετα µε την ανάλυση που έκαναν εγχώρια µίντια και ΝΔ, η πραγµατικότητα λέει ότι:
Στις 15 Ιουνίου τα spreads του 10ετούς οµολόγου ήταν στις 557 µονάδες βάσης. Την Τετάρτη, 28 Ιουνίου ήταν στις 512 µονάδες βάσης. Την Πέµπτη, 29 Ιουνίου ήταν στις 510 µονάδες. Την Παρασκευή, 30 Ιουνίου ήταν στις 497 µονάδες. Αυτή είναι µια συνολική αποκλιµάκωση της τάξης του 11% µέσα σε λίγες µέρες.
Όσον αφορά ειδικά τα spreads, τροµερή πλάκα είχε η αντίδραση των πλιατσικολόγων συναδέλφων στις 22 και 23 Ιουνίου, όταν για δύο µέρες υπήρξε µια µικρή «διόρθωση» της πτωτικής πορείας κατά 2,6% (+1,10 στις 22 του µηνός και +1,5% στις 23). Τότε, λοιπόν, στο διαδίκτυο διάβαζες νέα ιδιαίτερα αιχµηρά και δήθεν βαρυσήµαντα άρθρα επιβεβαίωσης της καταστροφής!
«Ορίστε, τα spreads σταµάτησαν να πέφτουν», ούρλιαζαν µέσα από τα γραπτά τους κείµενα (µπορούσες να τους ακούσεις, σχεδόν!). «Ορίστε που έρχεται η καταστροφή!
Μ' αυτά τα νούµερα δεν µπορούµε να βγούµε στις αγορές» έλεγαν και ξανάλεγαν... Βέβαια, την επόµενη µέρα, τα spreads έπεσαν κατά 15,6% και όλοι αυτοί οι κύριοι σίγησαν. Κατά το κοινώς λεγόµενον… το βούλωσαν! Και καλά έκαναν…
Παράλληλα µε όλα αυτά, η απόδοση του 2ετούς οµολόγου κινείται στο χαµηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010.
Αίρονται τα capital controls
Η οριστική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι πια θέµα χρόνου. Δεν συζητάµε για επιπλέον χαλάρωση, που επίσης θα γίνει, αλλά για την οριστική άρση, που δεν θα αργήσει. Του χρόνου θα βγούµε στις αγορές και φυσικά αυτό το «βαρίδι για τους επενδυτές» θα έχει εξαφανιστεί µέχρι τότε. Τα capital controls δεν θα τα θυµόµαστε καν µέχρι τις εκλογές του 2019.
Φυσικά, αν ρωτήσεις κάποιον από τους «έγκυρους» τηλε-ειδικούς του οικονοµικού ρεπορτάζ, θα σου πει ότι αυτό δεν πρόκειται να συµβεί. Ωστόσο φυσικά και θα συµβεί. Και τότε θα έρθει το πραγµατικό τέλος της καταστροφολογίας. Διότι δεδοµένα µια τέτοια εξέλιξη θα φέρει επιπλέον επενδυτές στο ελληνικό χρηµατιστήριο και οι όγκοι συναλλαγών θα πολλαπλασιαστούν! Αυτό θα αυξήσει τη ζήτηση για τις ελληνικές µετοχές (ειδικά τις τραπεζικές) και άρα θα οδηγήσει σε αύξηση της χρηµατιστηριακής τους τιµής.
Οι δείκτες θα ανεβαίνουν και τα γραφήµατα των µετοχών θα σχηµατίζουν κορυφές! Αυτό θα γίνει, είναι δεδοµένο. Το ερώτηµα είναι τι θα κάνουν τότε όλοι αυτοί οι καταστροφολόγοι. Αραγε, θα µπορέσουν να βρουν επιχειρήµατα προκειµένου να πείσουν τους αναγνώστες τους ότι η άρση των capital controls θα επιδεινώσει την κατάσταση της οικονοµίας; Και επίσης θα καταφέρουν να τους πείσουν ότι µετά θα έρθει η καταστροφή; Καλή τους επιτυχία…
Σε κάθε περίπτωση, την οριστική άρση των capital controls µέσα στο 2018 προανήγγειλε µε δηµόσια τοποθέτησή του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δηµήτρης Τζανακόπουλος, µιλώντας σε εκπροσώπους των εξαγωγέων, πριν από λίγες µέρες: «Το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και µε ταχύτατους ρυθµούς θα είµαστε σε θέση το επόµενο διάστηµα να ολοκληρώσουµε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα».
Η Ελλάδα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείµµατος
Πέρα όµως από το ανωτέρω, πριν από λίγες µέρες ακούσαµε και κάτι ακόµη τροµερά ενδιαφέρον, που από ό,τι φαίνεται επίσης διέλαθε της προσοχής των πλιατσικολόγων δηµοσιογράφων. Ότι η Κοµισιόν προτίθεται το προσεχές διάστηµα να καταθέσει πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείµµατος.
Αυτό το είπε ο ίδιος ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, προκειµένου να το ακούσει όλος ο πλανήτης. Τώρα, γιατί δεν το άκουσαν οι Ελληνες δηµοσιογράφοι, µην µας ρωτάτε. Δεν το άκουσαν, πάντως…
Ο Μοσκοβισί ανέφερε συγκεκριµένα ότι «η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακές προσπάθειες», επισηµαίνοντας ότι το 2016 ξεπεράστηκε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσµατος σχεδόν κατά δέκα φορές. «Δεν υπάρχει λόγος πλέον να καθυστερούµε την απόφαση για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείµµατος. Ήρθε η ώρα να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Ανεξάρτητος Έλληνας πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου