Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Οι Έλληνες παλαιόθεν, επειδή μάχονταν πάντοτε λίγοι, εναντίον πολλών και όντες βαθειά θρησκευόμενοι, ικέτευαν στις προσευχές τους κάποιον Άγιο να τους βοηθήσει να νικήσουν και έτσι έπαιρναν θάρρος και δύναμη από αυτόν και επειδή συχνά-πυκνά νικούσαν, τον θεωρούσαν πλέον προστάτη τους και τον έκαναν και έμβλημα επί της σημαίας τους.
Παρακάτω αναφέρω αρκετά ιστορικά παραδείγματα, που τα γνωρίζουν όσοι Έλληνες αγαπούν την Πατρίδα τους και γνωρίζουν την Ιστορία της…
Φυσικά, μέσα σε αυτούς, δεν πρέπει να περιλαμβάνεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο όψιμος αρχηγός του πασοκικού και ως φαίνεται, φιλογερμανικού ΠΟΤΑΜΙΟΥ, ο οποίος εκπλήσσεται για την θρησκευτικότητα του σημερινού ελληνικού Στρατού, ίσως λόγω ιστορικής άγνοιας, αλλά και αθεΐας, όπως κάθε αριστερο-σοσιαλ-η-στικό απόβρασμα…
Έτσι, αναφέρω πρωτίστως τους αρχαίους Έλληνες, που είχαν στο έξω μέρος των ασπίδων τους, τις μορφές διαφόρων θεών του Ολύμπου, που θεωρούσαν ότι τους προστάτευαν, καθώς και μετέπειτα εκχριστιανισθέντες, χρησιμοποίησαν διάφορα λάβαρα και σημαίες, που απεικόνιζαν διάφορα θρησκευτικά κυρίως εμβλήματα και σχήματα.         

Το
1363, οι Κρήτες επαναστάτησαν κατά των Βενετών και ύψωσαν ερυθρά σημαία με τον προστάτη τους, Άγιο Τίτο. Η σημαία παρέμεινε σ' όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Παρόμοια σημαία χρησιμοποιούσαν στην Λευκάδα, με το Άγιο Τίτο ή την Αγία Μαύρα.

Η σημαία των Ιονίων την περίοδο της Ενετοκρατίας 1386-1797, έφερε τον λέοντα του Αγίου Μάρκου και πάνω αριστερά την εικόνα του προστάτη του νησιού με το σταυρό στο χέρι.

Στο Βυζάντιο, αρκετές σημαίες των αυτοκρατόρων, είχαν Ιεράρχες και Αγίους, καθώς και την ίδια την Παναγία, με τις ιδιαίτερες ονομασίες η κάθε μια, όπως: 
Αρχιστράτηγος Ά, που οφείλει την ονομασία της στην "Υπέρμαχο στρατηγό" και Θεομήτορα, Παναγία.
Οκταπόδιον
, που απεικονίζει διάφορους Ιεράρχες και ονομάζεται έτσι λόγω των 8 γλωσσών.
 Σταυρός, με τον Άγιο Προκόπιο, Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Θεοδώρους.
 Άγιος Γεώργιος, όπου απεικονίζεται ο Άγιος, έφιππος. Ο κόκκινος σταυρός του Αγίου Γεωργίου σε λευκό φόντο εμφανίζεται ως τμήμα της επίσημης Ρωμαϊκής σημαίας της "Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης"  στο "Βιβλίο της γνώσης όλων των Βασιλείων".

Η Μεγάλη Αικατερίνη είχε κάνει δώρο στον Σουλιώτη Τούσα Μπότσαρη (αδελφό του Κίτσου Μπότσαρη, πατέρα του Μάρκου), βαθυκίτρινη μεταξωτή σημαία που στη μία πλευρά της φέρει τον Άγιο Γεώργιο και στην άλλη τον Άγιο Δημήτριο.
Αυτή χρησιμοποιήθηκε και κατά την ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου.

Ο ήρωας Μάρκος Μπότσαρης στο Σούλι υψώνει στις 26 Οκτωβρίου του 1820 λευκή σηµαία µε τον Άγιο Γεώργιο και την επιγραφή "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΠΑΤΡΙΣ" µε δάφνη στη µέση.

Η σημαία του Ιερού Λόχου ήταν τρίχρωμη, το κόκκινο συμβόλιζε τον πατριωτισμό, το λευκό την αδελφοσύνη και το μαύρο τη θυσία. Στη μία πλευρά της σημαίας αναγραφόταν το ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ και υπήρχε η εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Στην άλλη πλευρά υπήρχε η εικόνα του Φοίνικα αναγεννόμενου από τις φλόγες και αναγραφόταν ΕΚ ΤΗΣ ΣΤΑΚΤΗΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΩΜΑΙ.

Την έναρξη της επανάστασης σημείωσε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας που υψώθηκε από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Αυτό φέρει την εικόνα της κοιμήσεως της Θεοτόκου και ήταν παραπέτασμα της Βασιλικής Πύλης του παλιού ναού της μονής.

Ο οπλαρχηγός της Θεσσαλίας και Μαγνησίας, Μήτρος Λιακόπουλος, ο πρόκριτος της Νάουσας, Λογοθέτης Ζαφειράκης, και ο Εμμανουήλ Παππάς των Σερρών, ο οποίος και κήρυξε την Επανάσταση στις Καρυές του Αγίου Όρους, χρησιμοποιούσαν την ίδια λευκή σημαία με τον Άγιο Γεώργιο.

Ο Αθανάσιος Διάκος ύψωσε παρόμοια σημαία, με τον Άγιο Γεώργιο. Την έφτιαξε στη Μονή του Οσίου Λουκά, παρόντων των Επισκόπων Σαλώνων Ησαΐα και Ταλαντίου Νεόφυτου.

Τέλος, οι πολεμικές σημαίες του ελληνικού στρατού, έχουν στο κέντρο τους και επί του λευκού σταυρού, τους Άγιους προστάτες των αντίστοιχων όπλων, δηλαδή , η Πολεμική Αεροπορία, τον Ταξιάρχη Μιχαήλ, ο Στρατός Ξηράς, τον Άγιο Γεώργιο, το Πυροβολικό, την Αγία Βαρβάρα και το Πολεμικό Ναυτικό, τον Άγιο Νικόλαο

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα ήθελε πιθανά στην ελληνική σημαία τον θείο του, Κώστα Σημίτη, ή ακόμη και τον …Μπόμπολα

 Απλός Έλληνας πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου