Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει την ώρα της κρίσης για τις αδίστακτες πολιτικές του.


Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.) Αντώνης Βασιλείου*.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan πυροδοτεί ταραχές στην προσπάθεια του να υπονομεύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των αραβικών χωρών, όπου επιδιώκει να διεκδικήσει τον εαυτό του ως Οθωμανό Σουλτάνο, καθώς και χωρών εκτός μουσουλμανικής επικράτειας όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Οι δυνάμεις του ισχυρού ανδρός της Τουρκίας έχουν επιφέρει καταστροφές στις εξαθλιωμένες από τους πολέμους χώρες της Συρίας και της Λιβύης, ενώ παρεμβαίνουν στο βόρειο Ιράκ και δημιουργούν στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στη Συρία και τη Λιβύη. Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε διασυνοριακές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο στο όνομα της εθνικής ασφάλειας. Η Τουρκία έχει επίσης αναπτύξει ανταρτικές συμμαχικές δυνάμεις από Σύριους μαχητές που αγωνίζονται στον τελευταίο προμαχώνα της Συρίας, την επαρχία Idlib, και στη Λιβύη για να ενισχύσει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, η οποία συγκρούεται με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar.

Ο Erdogan φιλοξενεί στοιχεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία εφαρμόζουν συνωμοτικά σχέδια  στην Αίγυπτο, συνωμοτούν εναντίον της σταθερότητας της μεταβατικής κυβέρνησης στο Σουδάν και συνεργάζονται με άλλους κλάδους της Αδελφότητας σε χώρες όπως η Τυνησία και το Μαρόκο.
Επίσης ο Erdogan ευθυγραμμίστηκε με ισλαμικές ομάδες την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης, συμπεριλαμβανομένης της Αδελφότητας, η οποία κέρδισε υπέρ του Τούρκου προέδρου μεγάλη επιρροή στην Αίγυπτο. Υποδέχθηκε τους εξόριστους με δεσμούς με την Αδελφότητα από τότε που ο αρχηγός της και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Mohamed Morsi ανατράπηκε από τον στρατηγό Abdel-Fattah al-Sisi τον Ιούλιο του 2013.
Υπάρχουν ομάδες της Αδελφότητας προσκείμενες στον Ερντογάν, οι οποίες έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει το καθήκον να διαδώσουν την ηθική, το μίσος και την τρομοκρατία, μέσω δορυφορικών καναλιών που μεταδίδουν την προπαγάνδα τους από την Κωνσταντινούπολη.
Παράδειγμα το τηλεοπτικό κανάλι Belqis που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιούργησε ο Erdogan για την δημοσιογράφο της Υεμένης, Tawakkol Karman, η οποία συμμετέχει σε δραστηριότητες κατά της χώρας της, της Υεμένης και των κρατών του Κόλπου.
Η Τουρκία γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο και ιδού μερικά από τα εγκλήματα της σε σχέση με τον Ελληνισμό :
·        1914 : Γενοκτονία Θρακιωτών,
·        1915 : Γενοκτονία Αρμενίων,
·        1914 - 1923 : Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου,
·        1922 : Σφαγές του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης,
·        1939 : Εξαπάτηση της Δύσης και ενσωμάτωση της Αλεξανδρέττας μετά από τον παράνομο εποικισμό,
·        1955 : Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη,
·        1974 : Εισβολή στην Κύπρο το 1974,
·        1983 : Ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 μετά από παράνομο εποικισμό,
·        1995 : Απειλή με casus belli για το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας από τα 6 στα 12 νμ.
Τέλος οι πολιτικές του Τούρκου προέδρου, ο οποίος χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί τη θρησκεία με τη βοήθεια εγκληματιών, τον έκαναν αδίστακτο και δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που θα αντιμετωπίσει την ώρα του απολογισμού και της κρίσεως.

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου